Gitaarschooltje

Ik mocht voor Het Gitaarschooltje een logo ontwerpen. Het project begon met weinig vereisten en leende zich uitstekend voor een fijne samenwerking. We pingpongden ideeën over en weer en in alle conceptversies zie je het ontwerpproces prachtig terug.


Het begon met een marktonderzoek. Gitaarscholen gebruiken over het algemeen heel simpele kleuren en hebben vaak tekst in gitaarvormen gegoten of abstracte gitaren in hun logo opgenomen. Ik ging aan de slag met het herkenbare object, maar dan niet de zoveelste gitaar… het plectrum.

De eerste ideeën waren waanzinnig slecht, maar dat hoort bij het proces. In een pressurecooker sessie kom ik in korte tijd tot zoveel mogelijk ideeën om alleen met de kansrijke concepten door te gaan. Dat leidde tot één goed idee: kleurkanalen.

Op basis van dit idee maakte ik een ruwe eerste concept. Deze had zachte kleuren en een dynamische compositie en lettertype. Dit zijn keuzes die ik instinctief maak. Op deze manier kan de klant op al deze ontwerpelementen reageren.

Ik heb gemerkt dat muzikanten vaak de elementen van een ontwerp los kunnen beschouwen en zo constructieve feedback geven op een complex ontwerp. Waarschijnlijk omdat ze ook in staat zijn muziek te horen als een de losse instrumenten. Voor mij is dat erg prettig om mee samen te werken.

De eerstvolgende stap was een kleurenpalet ontwerpen op basis van de feedback. “De groen van mijn eigen plectrum, oceaan antraciet, blauw, donkerblauw zwart/wit en rood. Die hebben de Dunlop plectrum ook.

Nu was het tijd om de vorm verder te verkennen. Ik moet bekennen dat deze vorm het waanzinnig leuk maakte om varianten op te bedenken. Zoals het logo met negatieve ruimten erin en een heel donker kleurverloop naar alle hoeken, of het geheel teruggebracht tot één plectrum met groene details en een subtiele gloed.

We gingen verder met de variant die alle kleuren ‘plat’ bevat en zo een rustige, maar toch kleurrijke uitstraling heeft. Door met het lettertype. Deze schreefloze letter is wel lekker rustig, maar past lastig in de vorm.

Zo kwamen we bij het eindresultaat. Een schreefloze letter, maar vol energie en lekker schuin geplaatst.


Leuk hoor, alsof ik al mijn verdwenen plectrums weer heb gevonden

Meriam Stokman – Oprichter van Het Gitaarschooltje